fbpx
+32 (0)473 83 98 77

50+ insights

Tiny houses, kangoeroewonen, cohousing, …

Mensen gaan steeds meer op zoek naar woonalternatieven voor het WZC zodra zelfstandig wonen niet meer zo vanzelfsprekend is. Het is goed dat er naast het WZC steeds meer alternatieven opduiken waaruit mensen zelf kiezen wat best bij hen past.

Bij bureau50 volgen we de nieuwe wooninitiatieven voor ouderen op de voet op met een voorkeur voor deze die zelfstandig wonen ook met een verminderde mobiliteit garanderen.

De voorsorteerder

In 2020 benoemden we de groep van mensen die anticiperen op een verminderde mobiliteit in een volgende levensfase de ‘voorsorteerder’. Voor bepaalde mensen betekent dit een renovatie van de huidige woning, anderen verhuizen naar een kleinere aangepaste woning of appartement maar ook kangoeroewonen en cohousen en sinds kort ook steeds meer tiny houses zijn alternatieven die vandaag in de lift zitten.

Cohousing

Abbeyfield is een cohousingspeler die al enkele jaren actief is in Vlaanderen. Deze vzw zet kleinschalige cohousingprojecten op voor 55-plussers. In Leuven en Gent werden al Abbeyfieldhuizen gerealiseerd. In de Notenkraker in Leuven, bewonen zeventien mensen een appartement en delen er gemeenschappelijke ruimtes. In Malle wordt momenteel een huis gebouwd en in Aalst wordt de mogelijkheid voor een Abbeyfieldhuis onderzocht. In dit artikel op sociaal.net getuigen de bewoners van de Notekraker.

Tiny Houses

Tiny Houses zitten ook in de lift als alternatief voor het WZC. In een tiny house woon je op een kleine oppervlakte. Het is aan de gemeente om te bepalen of je een tiny house mag plaatsen. Dit verschilt van gemeente tot gemeente. Voorlopig is domiciliëring niet toegestaan omdat deze woonvorm niet beantwoordt aan de minimale woonnormen van Vlaanderen. De woonoppervlakte is namelijk kleiner dan het verplichte aandeel zoals in de wooncode (wooncodex vanaf 1 januari 2021) beschreven. Mogelijk zal de Vlaamse overheid hier in de toekomst ook maatregelen rond uitwerken zoals nu het geval is bij zorgunits. Vereenvoudiging zal de boodschap moeten zijn. (uit HLN van 26/11)

Wil je graag eens afstemmen over wonen of over hoe je een nieuwe generatie ouderen kan bereiken, betrekken, bedienen en binden, dan maken we hier graag even tijd voor.

Over alternatieve woonvormen verschenen op deze blog eerder al enkele posts:

Cohousen is ook een vorm van levensloopbestendig wonen

Zelfstandig wonen is een topprioriteit voor de nieuwe generatie ouderen.

Babyboomers nemen rusthuizen op de schop

Hier delen we regelmatig ‘Usefu! 50+ consumer insights’ en ‘silver trends’.  Die bundelen we maandelijks in onze nieuwsbrief waarvoor je je hieronder kan inschrijven.

Nieuwsbrief

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Bureau50
Pathoekeweg 2
8000 Brugge

T. +32 473 83 98 77 / +32 485 66 90 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420

Maatschappelijke zetel
Pathoekeweg 2
8000 Brugge