Nu lifestyle meer en meer generaties overstijgt, vervagen de verschillen tussen leeftijdssegmenten. Vijftigers en zestigers doen er immers alles aan om langer jong te blijven en weigeren koppig om zich oud te gedragen.
“
Het gedrag eigen aan een jongere generatie wordt overgenomen door oudere generaties. Zag je rond de eeuwwisseling enkel jongeren met oortjes en een mp3-speler rondlopen, dan staat daar vandaag niet langer een leeftijd op.
Evolueren we dan naar een uniforme lifestyle los van generaties? Zo ver laten jongeren het niet komen. Telkens als een oudere generatie iets te veel op hun terrein komt, reageren ze met een nieuwe trend en slaan ze een nieuwe kloof die weer overbrugd moet worden.
Tot zolang zie je op de festivalweide vijftigers en zestigers schouder aan schouder met jongeren staan. Ze dragen kledingstukken waarmee ook dertigers, veertigers en soms zelfs twintigers rondlopen. Heren van vijftig en meer die plots onder hun maatpak voor een T-shirt kiezen in de plaats van hemd en das, zijn hiervan een mooi voorbeeld.
Is leeftijd dan niet langer een criterium waarmee marketeers rekening kunnen houden in hun segmentatiemodellen? Toch wel. Elke nieuwe levensfase – die in veel gevallen samengaat met een nieuwe sociale en economische context – creëert nieuwe noden, behoeften en verwachtingen.
Maar dat betekent nog niet dat de leeftijd van die doelgroep daarom expliciet vermeld moet worden. Zag jij al ooit een campagne voor 30+ of 40+? Neen, maar wel campagnes voor bijvoorbeeld jonge ouders – die in veel gevallen dertigers zullen zijn. Wie haalt het dan in zijn hoofd om dit wel te doen voor vijftigers en zestigers?
Marketeers moeten vooral op zoek naar welke meerwaarde ze kunnen bieden voor die 50+ klant, een meerwaarde die in bepaalde gevallen ook klanten onder de 50 zal aanspreken. Inzicht in de nieuwe levensfase van de vijftiger en zestiger is hierbij het uitgangspunt, net als kennis van de psychologie van het verouderen – net datgene waaraan deze groep mensen een hekel heeft.