Minister Peeters, gepensioneerden kunnen u helpen de reistijd van kinderen uit het bijzonder onderwijs in te korten.
“Acht uur per dag op de schoolbus? ‘Onaanvaardbaar’, volgens Lydia Peeters” kopt De Standaard in de krant van 31/8. De tweede dag van het schooljaar in Het Nieuwsblad: “Bus voor buitengewoon onderwijs komt al twee dagen op rij niet opdagen. De Lijn erkent miscommunicatie: ‘Maar er is tekort aan middelen, we wachten op duidelijkheid van de Vlaamse Overheid’”
Het is een oud zeer dat nog voor de school goed en wel was begonnen terug de kop opstak. Minister Peeters wil de inzichten uit lopende proefprojecten in bepaalde steden versneld implementeren maar denkt daarnaast ook aan een mobiliteitscoach, centrale en gemeenschappelijke opstapplaatsen, door vrijwilligers begeleide ingerichte fiets- en wandelpools, minibusjes tot een combinatie met buitenschoolse opvang.
Ik wil hier even het brugje maken naar de vaccinatiecentra overal te lande die voor een belangrijk deel draaiden op vrijwilligers. Het merendeel gepensioneerden die maar al te graag een handje kwamen toesteken. Zonder hen zou de vaccinatie in ons land nooit zo vlot zijn gelopen. Intussen redden in het Canadese Sechelt gepensioneerde babyboomers die intussen niet langer aan de slag zijn in de vaccinatiecentra de meubelen in de horeca die vandaag net zoals bij ons nauwelijks openstaande jobs ingevuld krijgen. Het sociaal kapitaal van gepensioneerden kan niet onderschat worden.
Mevrouw de minister, mag ik u een suggestie doen? Waarom zouden gepensioneerden niet een deel van de oplossing kunnen zijn om kinderen van het buitengewoon onderwijs op een snelle, veilige en vlotte manier van en naar school te brengen? Ik twijfel er geen ogenblik aan dat nog voor u goed en wel een oproep hebt gelanceerd uw vrijwilligerslijst is ingevuld. En als ik u nog een raad mag geven, ga ook met hen rond de tafel zitten en zoek samen uit hoe je deze uitdaging snel kan oplossen voor kinderen die zoals u zelf zegt onaanvaardbaar lang onderweg zijn van en naar school.