fbpx
+32 (0)473 83 98 77

50+ insights

Boomers met vlinders in de buik

Als HOTEL RöMANTIEK, het datingprogramma voor vrijgezellen met ouderdomsvlekken op VIER iets bewijst, dan is het dat de jacht naar een partner nooit ophoudt en het vuur blijft smeulen en af en toe oplaait, zelfs als je een dag ouder wordt. En het beeld dat mannen de jagers zijn en de vrouwen de prooien die zich niet gemakkelijk laten vangen, moet er ook aan geloven. Zowel de mannen als vrouwen beseffen goed dat ze er geen gras meer over moeten laten groeien en slaan zonder gêne het voorspel van aantrekken en afstoten over. Recht op de man/vrouw af, blijkt vanaf een bepaalde leeftijd de strategie te zijn.

Het zijn vooral de veertigers, vijftigers en zestigers die scheiden

Het aantal singles neemt elk jaar toe en het zijn niet enkel millennials die de ware niet meer vinden. Dit gaat evenzeer over oudere generaties waarvan de relatie op één of andere manier op zijn einde is gelopen. Eén op drie huishoudens in Vlaanderen bestaat uit één persoon. In grootsteden is dit één op twee en hun aantal blijft nog toenemen. Wie bewust kiest om als single door het leven te gaan, is in de minderheid. Vraag en aanbod vinden elkaar niet om het in economische termen uit te drukken. Al doet de relatiemarkt nog zo zijn best om beide samen te brengen.

Kinderen van de seksuele revolutie

Babyboomers groeiden op tijdens de seksuele revolutie in de jaren zestig. De pil had hier een groot aandeel in. Seksualiteit werd in de eerste plaats fun en diende pas in de tweede plaats om kinderen te verwekken. Het waren babyboomers die in hun jonge jaren tegen de goegemeente in experimenteerden met minder voor de hand liggende relatievormen. Heilige huisjes sneuvelden in naam van een nieuw romantisch ideaal. De vrije liefde deed zijn intrede en de monogame relatie werd in vraag gesteld. Het boek Turks Fruit (1969) van Jan Wolkers en later de gelijknamige film (1973) van Paul Verhoeven illustreren treffend de tijdsgeest. Er ontstond een heel palet aan verschillende relatievormen. Voor vele boomers is dit uiteindelijk geëindigd in een seriële monogame relatie waar één of meerdere relatiebreuken onlosmakelijk deel van uit maken. Het leven wordt vooruit geleefd maar achteruit begrepen,’ leerden deze boomers met vallen en opstaan van de Deense filosoof Kierkegaard.

“Op dit ogenblik loopt één op de drie huwelijken op de klippen en het aantal blijft verder stijgen. Het zijn vooral de veertigers, vijftigers en zestigers die scheiden,” vertelt Sybille Vanweehaeghe, een van de experten in Blind Getrouwd. “Van 60% die zijn trouwboekje bij het oud papier gooit, is het de eerste scheiding. De overige 40% is al aan een tweede, derde, … trouwboekje toe. Vrouwen zijn dan gemiddeld 43 jaar, mannen 45. Vooraleer ze terug een vaste relatie aanknopen, is meer dan de helft al 10 jaar verder en dus een eind in de vijftig.”

“Bij babyboomers komt het inzicht vaak als de kinderen het huis uit zijn. Het wordt opeens duidelijk dat ze eigenlijk uitgepraat zijn en het doembeeld van het pensioen duikt stilaan op, “ citeert Feeling Rika Ponnet in een interview. “Je ziet ook copycatgedrag: zestigers zien hun kinderen bewuster in en uit relaties stappen, vrouwen zien hun dochters net wat beter opkomen voor een eigen leven en ze zien ook een nieuw type man in die jongere generatie. Daardoor voelen ze zich gestimuleerd om eveneens voor dat andere soort van leven te gaan, met een nieuwe partner.”

Boomers daten

De dating- en relatiemarkt​ richt zich dan ook massaal op 50+ waar online daten goed ingeburgerd is. 50+ datet niet enkel om een nieuwe partner te vinden. Sommigen zijn ook gewoon op zoek of tevreden met een maatje om samen koffie te gaan drinken, naar de film te gaan of te gaan shoppen. Op die manier willen ze voorkomen om geïsoleerd te raken. Stitch of ook wel Tinder for seniors genoemd, heeft dit goed begrepen en gaat niet enkel op zoek naar de ware maar brengt ook mensen samen. In Australië waar de app werd ontwikkeld en in Amerika is deze app populair bij single boomers.

Van de mensen tussen de 50 en 65 jaar die gingen samenwonen, ontmoetten meer dan één derde elkaar online.

Tinder houdt de deur voor 50+ niet echt open, leer ik van Elisabeth Timmermans, een doctoraalstudent die onderzoekt waarom mensen op Tinder zitten. Vijftien redenen hebben mensen hiervoor, lees ik op Charlie.  Je kunt er als 50+ altijd een account aanmaken maar daten met deze leeftijdgenoten behoort niet tot de mogelijkheden.

Van de mensen tussen de 50 en 65 jaar die gingen samenwonen, ontmoetten meer dan één derde elkaar online. Dit is duidelijk meer dan wie jonger is dan 50.  Tot op vandaag gebeurt de ‘koppeling’ bij de ene site al meer geautomatiseerd dan bij de andere op basis van de persoonskenmerken en de verwachtingen die de kandidaat opgeeft. De match is sowieso gebaseerd op een ideaalbeeld dat twee mensen van zichzelf schapen. “Better than the real thing”, zong Bono.

Afgaand op een Forbes podcast met Sean Rad, de bedenker van Tinder is het maar even wachten op de eerste smart dating app die aan de hand van artificial intelligence de ideale match voorstelt. Een heel rist vragen beantwoorden en swipen wordt vanaf dan verleden tijd. Aan de hand van een hele resem parameters zal de dating app je enkele matches voorstellen zonder dat je eerst 20 profielen zal moeten beoordelen. Amazongewijs zal de app de gebruiker telkens beter leren kennen en betere matches voorstellen.

De vraag is natuurlijk of de liefde met een slim algoritme te sturen is. Misschien moet het expertenteam van ‘Blind Getrouwd’  in een volgende reeks maar eens de challenge met een dating app aangaan.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Bureau50
Pathoekeweg 2
8000 Brugge

T. +32 473 83 98 77 / +32 485 66 90 77
E. info@bureau50.be

BE 0713.743.420

Maatschappelijke zetel
Pathoekeweg 2
8000 Brugge